Ludmilla megérkezett Sopronba Vissza

Ludmilla megérkezett Sopronba

2018. júniusában vásárolt a GYSEV CARGO Zrt. kettő darab, BR233 sorozatú, becenevén Ludmilla típusú mozdonyt a németországi Chemnitz DB telephelyről, ahol leállított mozdonyokként voltak tárolva.

A CARGO a két mozdony teljes körű felújítása mellett döntött és bízva a német precizitásban, Cottbusba kerültek, ahol a padlólemezig visszabontásra kerültek, új, CARGO színvilágú felépítménybe öltöztetett első példánya a 648 001-es új pályaszámmal a múlt csütörtökön érkezett Sopronba. 

A gépész kollégák rögtön kezelésükbe vették, felszerelik rá a magyar előírásoknak megfelelő biztonsági berendezéseket és a mozdonyrádiót.

A második (korábban DB 233 536 pályaszámú) mozdony sem sokkal tovább marad kint, de hazaszállításának pontos időpontjáról még korai lenne beszélnünk. A magyar vasúthálózaton a Ludmilláknak már van engedélyük, így a típusengedély megszerzésével nem kell bajlódnia a GYSEV CARGO-nak, csupán a szükséges futópróbákat kell majd teljesítenie.

A két új dízelgéppel a Rajka – Gyékényes vonalon közlekedő tehervonatjait fogja a soproni vasúttársaság továbbítani, ahol a Zalaszentiván és Nagykanizsa között továbbra is dízelvontatásra van szükség, és a jelenleg Romániából bérelt Ludmilla mellé (vagy éppen sokszor ahelyett) tripla Bobót, vagy a MÁV-Starttól bérelt Szergejeket kell igénybe venniük. Ezek kiváltását szolgálja a mostani mozdonybeszerzés.